preskoči na sadržaj

Osnovna škola Draškovec

 > Nastava
Nastava

Moj djed zna

Autor: Administrator , 6. 3. 2017. 13:20

 Učenici 3. razreda Osnovne škole Draškovec su u petak, 3. ožujka 2017. godine, s učiteljicom Ksenijom Dukarić ugostili svoje djedove kako bi im prenijeli priče iz njihovog djetinjstva. Na druženju su djedovi pričali kako su nekada učili, kako su izgledali razredi, školske klupe, pločice za pisanje, kakvi su bili učitelji...

 Svojim dolaskom učenike su razveselili djedovi: Ivan Fileš, Stjepan Madić, Marijan Matulin, Ivan Mirić i Dragan Tota. Osim priča, djedovi su na školskom igralištu pokazali starinske igre u kojima su učenici uživali. Nakon užine zajednički su posjetili Muzej Croata insulanus Grada Preloga gdje su se djedovi prisjetili kako su se koristili starinski predmeti koji su bili izloženi. Kroz druženje su se djedovi vratili u svoju mladost, a učenici su s oduševljenjem naučili kako je život izgledao u prošlosti. Zaključili su da im je jako lijepo družiti se s djedovima pa je dogovorena i zajednička nogometna utakmica s njima.

Ostale fotografije s druženja pogledajte u foto-galeriji

 

 [više]

Božićna priredba i sajam

Autor: Administrator , 10. 1. 2017. 09:03

 U Osnovnoj školi Draškovec s veseljem smo obilježili najljepše doba u godini. Božićna priredba bila je prilika da svima pokažemo koliko smo porasli, ohrabrili se te koliko smo spretniji i pametniji u proteklih godinu dana. Prvašićima je to pak bilo prvo pojavljivanje na pozornici koje će zauvijek pamtiti. Upravo su oni izmamili najveću radost kod posjetitelja, a njihove pjesme i recitacije nikoga nisu ostavile ravnodušnim. Učenici drugog razreda proslavili su se divnim prikazom Isusova rođenja, a uspješni su bili i učenici trećeg razreda s eko-igrokazom o patuljku Veliboru. Četvrti razred zatresao je dvoranu u ritmu „čokoladne zumbe“, a peti je razred prikazao epizodu Štrumfova. Učenici Lorena Pigac, Lea Balent, Niko Režek i Nikola Sokač oduševili su humorističnom izvedbom skeča „Beciklin“, a na njihov nastup odlično se nadovezao i Mateo Orehovec izvedbom pjesme „Zgubidan i mužikaš“. On je ujedno i pobjednik kod osvajanja najglasnijeg pljeska publike.

 Sedmi razred odmaknuo se od snijega i božićnog ugođaja te svima rasplamsao maštu o toplijim, istočnim, pustinjskim krajevima. Naime, pokazali su tradicionalno sviranje kobrama te orijentalni ples šeika i njihovih žena. Da bi priredba bila savršena i zaokružena, potrudile su se naše, skoro profesionalne, voditeljice: Antonija Balent, Simona Mihoci, Tara Matjačić, Nina Sabol i Iva Zadravec. Uspješna priredba i ove je godine bila rezultat truda i rada motiviranih učenika, njihovih roditelja, učitelja, djelatnika škole te ravnateljice.

 Iako se priredba u Domu kulture Grada Preloga održala 16. prosinca, nismo mirovali te je već 18. prosinca održan tradicionalni božićni sajam ispred crkve u Draškovcu. Na okićenim štandovima našlo se svega – od kolača i čaja, do božićnih ukrasa, svijećnjaka, platnenih vrećica, pregača i krpa. Neizostavan dio bila je i tombola. Novac prikupljen uspješnom prodajom proizvoda naših učenika i djelatnika, namijenjen je kupnji kuhinjskih uređaja čime će obnova školske kuhinje biti upotpunjena.

Ostale fotografije pogledajte u foto-galeriji

 [više]

Čukovska šuma i šestaši

Autor: Administrator , 1. 12. 2016. 14:55

 Učionicu smo uspješno smjestili u šumu i na najbolji način, vođeni učiteljicom prirode i društva Matejom Vrhaj, shvatili važnost šuma. Kroz učiteljičino zanimljivo vodstvo prošli smo teorijski i praktični dio.

 Samim time što smo se nalazili u šumi, cijeli projektni sat dobio je još veću važnost. Vidjeli smo dva jastreba, vjevericu i gljivu muharu s bijelim točkama. Dublje u šumi mjerili smo struk stabalcima. S tim podatkom mogli smo lako izračunati koliko je drvo staro i kada mu je rođendan. Šestaš Vanja vodio nas je zatim do hranilišta u koje zaviruju najčešće srne i zečevi.

 Usput smo vidjeli kućicu na drvetu koju su izradili Vitomir i Vanja. Osim najvažnijeg dijela, edukacije, nije izostalo ni druženje i zabava u veselom ozračju.

(Iva Zadravec)

 [više]

PROJEKT „PRIČA JESENSKOG ŠEŠIRA“

Autor: Administrator , 21. 11. 2016. 07:57

„Ispod velikog hrasta

Strašna strka nasta.

Nadam se da ću učiniti stvar pravu

               I zimus grijati nečiju glavu.“ (Martin Kemec)

 

  „Bok! Zovem se Šeširko i svi me vole. Izgledom palim i žarim, baš sam fora. Jesen je doba kada ja postajem najbolja moda!“ (Jan Varga)… veselo su jesenski šeširi pričali svoju priču na satu Hrvatskog jezika. Jesenski su šeširi bili dio mjesečnoga projekta koji su radili učenici petog razreda. Zadatak je svakog učenika bio što maštovitije i bogatije ukrasiti šešir jesenskim plodovima te osmisliti priču kojom će se šešir predstaviti kada se jednom nađe na glavi svoga vlasnika. Kojih se tu sve boja, dizajna, plodova i zanimljivih priča našlo! Šeširi, na glavicama petaša, nisu samo lijepo izgledali, već je svaki šešir bio prilično razgovorljiv i htio se posebno predstaviti. Bio je to koristan rad za ovo bogato godišnje doba. Kao da su se učenici svojim šeširima stopili s jeseni.

 

 [više]

Pitalica

Autor: Administrator , 28. 10. 2016. 16:49

"To je voće slatko, jeo bi ga svatko! U jesen zrije, dječici se smije!"

 Naravno, riječ je o jabukama. Učenici trećeg razreda ne miruju, već su na prigodan način obilježili Dan jabuka. One su sa stabla stigle na njihove stolove u razredu, a na kraju završile kao ukusna savijača. Djevojčice i dječaci uz podršku svoje učiteljice Ksenije marljivo su sudjelovali u svim "jabučnim izazovima", a u pomoć su pozvali i školsku kuharicu Martinu.

Ostale fotografije pogledajte u foto-galeriji.

 [više]

Prvi put u školskoj knjižnici

Autor: Administrator , 6. 10. 2016. 15:42

  Učenici prvog razreda po prvi su put ušli u školsku knjižnicu i oduševili se brojnim iznenađenjima koja su ih dočekala. Najprije se knjižničarka Natalija pretvorila u knjižničara Brankeca koji ih je na zabavan način podučio svim pravilima o knjigama i knjižnici. Od smijeha su frcale i suze, ali ubrzo su se vesela lica uozbiljila zbog strašne priče. Svi prvašići napeto su slušali priču o strašnom vuku Gabrijelu te kroz nju naučili razliku između knjižnice i knjižare. Vukovi uopće nisu strašni ni opasni, već mogu naučiti čitati, a djeci koja to ne znaju rado će pomoći, zaključili su naši đaci prvaci.

  Uslijedila je izrada plakata i vježbanje vučjeg zavijanja, a tek kada smo bili sigurni da su nas čuli sve do grada Preloga, prionulo se svečanoj dodjeli članskih iskaznica i posuđivanju prve knjige. Ovo uzbudljivo druženje u školskoj knjižnici uskoro će dobiti svoj nastavak.

 [više]

Ovo je neka luda škola...

Autor: Administrator , 21. 9. 2016. 11:07

 Prvi dan nove nastavne godine protekao je u dobrom raspoloženju. Učenici nižih razreda srdačno su dočekali šesnaest novih učenika naše škole. U humorističnom scenskom nastupu prikazali su zbunjene policijske sklužbenice, strogu učiteljicu, simpatičnu kuharicu i uplašenog prvašića koji je zaključio:

"Glava mi puca po pola, ovo je neka luda škola! Policajka kojoj su se pomiješale stanice i učiteljica koja obožava jedinice. Kuharica koja dijeli samo sladoled, ma smjesta zovem ravnateljicu da uvede red!"

 Ravnateljica Margit Mirić odmah je reagirala na šaljivi apel te poticajnim govorom pozdravila i ohrabrila nove učenike i njihove roditelje. Dobrim željama za sretan početak nove školske godine i uspješno rješavanje školskih briga pridružio se gradonačelnik Grada Preloga - Ljubomir Kolarek.

 Da je priredba dobrodošlice bila uspješna dokazuje činjenica da su lica prvašića, umjesto suza i uplašenih izraza, krasili krezubi osmijesi!

 

 [više]

SPORTSKE IGRE POVODOM DANA ŠKOLE

Autor: Natalija Benko Mustač, 8. 8. 2016. 09:55

 Učenici naše škole na prigodan su se način oprostili od nastavne godine 2015./2016. Aerobic, igre spretnosti, odbojka i, naravno, nogomet bile su aktivnosti kojima su se bavili učenici i učitelji na Dan škole i sporta. Svaki se sudionik pronašao u nekoj aktivnosti. Učiteljice su pokazale svoja sportska umijeća kao odbojkašice, dok su učitelji zaigrali nogomet protiv učenika, što su mnogi sa zanimanjem promatrali i vatreno navijali. Atmosfera je cijelog prije podneva bila neopisivo razigrana.

 [više]

Dan zamijenjenih uloga

Autor: Natalija Benko Mustač, 13. 5. 2016. 14:52

 Na „Dan zamijenjenih uloga“ učenici su postali učitelji, a učitelji su se vratili u školske klupe. Tako su učenici zamijenili svoje učitelje i poučavali svoje prijatelje iz razreda.Tumačili su računske operacije, obrađivalo s gradivo vezano uz Uskrs, govorilo o pročitanom lektirnom djelu i još mnogo toga. Neki su čak i propitkivali naučeno, a većina ih je uživala u kontroli domaćih zadaća.

 Zamijenjeni satovi ispali su veselo i bučno. Nakon održanog i posljednjeg sata, svi su zamjenski učitelji bili zadovoljni i ponosni što su mogli isprobati kako je to biti pred razredom i poučavati. Osim zadovoljstva, složili su se i da učiteljski posao nije lak, a najteže im je bilo motivirati i zainteresirati učenike za određenu nastavnu jedinicu.

 Ne bih htio biti učitelj kada odrastem jer je to težak posao. Predavao sam povijest. Učenici su na satu morali prepisivati s ploče, zalijepiti radne listiće i čitati tekst iz udžbenika. Da ikako mogu, promijenio bih u svom satu neke pogreške u izgovaranju riječi, a pozitivno je što sam se trudio govoriti glasno i razgovjetno.                                                              

(Vitomir Marčec, 5.r.)

 Predavala sam sat biologije učenicima osmog razreda. Imala sam dva sata po četrdeset i pet minuta. Taj predmet mi je drag pa sam željela probati biti učiteljica. Učenici me baš nisu slušali, bili su glasni. Valjda sam bila malo preblaga. Biti učitelj je odličan osjećaj, ali kad te nitko ne sluša onda je grozan. Svoj sat ocjenila bih s pet jer mi je bilo zanimljivo biti učiteljica.

(Tajana Sokač, 8.r.)

 [više]

Kak zazidati? Osmaše moreš pitati!

Autor: Natalija Benko Mustač, 5. 5. 2016. 15:56

   Geometrijska tijela? Da, baš ona su osmašima zadavala velike probleme zadnjih mjesec dana! Previše brojeva, mnogo oblika i sto različitih formula koje naše male glavice nisu mogle zapamtiti. No, sva sreća da je tu učiteljica matematike koja nam je to sve pojednostavila. Tako smo postali pravi mali zidari i izračunavali najpovoljniju gradnju našeg zamišljenog zida. Svatko je donio svoju nacrtanu ciglu i odredio cijenu, a informacije o istom pronašli smo na internetu. Također smo morali izračunati njezino oplošje i obujam kao i oplošje i obujam zida. Nakon prikupljenih cijena cigli te analize omjera cijene i veličine , odlučili smo se za najpovoljniju gradnju.  Na kraju sata nastali su šareni plakati s „našim“ ciglama.

   Dobili smo i vrlo zabavan zadatak za domaću zadaću. Sami smo morali napraviti jedno geometrijsko tijelo po našem izboru. Naravno, na kreativan način. Našlo se tu mnogo piramida napravljenih od štapića, metala, čačkalica... No, našle su se i kugle od gumica, špaga te ponekoja prizma.

   Na kraju svega osmaši su uspješno savladali geometrijska tijela i pritom se dobro zabavili! smiley

Tekst: Andreja Matjačić, učenica 8.razreda

Fotografije: Željka Štampar Zamuda, učiteljica matematike

 [više]

Trgovačka posla s decimalnim brojevima

Autor: Natalija Benko Mustač, 4. 5. 2016. 11:09

   Kako prepoznati decimalni broj i na koju ga decimalu zaokružiti? Samo je jedno od pitanja na koje su odgovor tražili učenici 5. razreda Osnovne škole Draškovec na satu matematike. Primjenu matematike u svakodnevnom životu najprije su probali u razredu, a zatim u trgovini. Učenici su izrezivali iste artikle iz različitih propagandnih letaka i uspoređivali cijene. Na opće oduševljenje svoje su znanje stečeno u razredu mogli primijeniti u konkretnim situacijama i to u obližnjoj trgovini.

   Uspoređivali su i pisali cijene pojedinih artikala i zbrajali ih kako bi znali koliko je novaca potrebno imati na blagajni. Učenici su u trgovini radili u grupama, svaka sa svojim specifičnim zadatkom. Svaka je grupa obavila kupovinu, a na veselje učenika i učiteljice Željke Štampar Zamuda, svi su se počastili kupljenim. Hoće li imati dovoljno novaca za one stvari koje su planirali kupiti? Za to je potrebno znati zaokruživati, ali i pravilno zbrajati decimalne brojeve. Cijena od 5,69 kuna je manja od 5,99 kuna, a za iste proizvode, nećemo platiti isto u različitim dućanima jer im cijene nisu iste. Kupovina većeg pakiranja ponekad donosi i uštedu. Sve su to stvari koje smo saznali.

   No, kako novčanice sve manje koristimo, a sve više kartice to ne znači da ne moramo znati  zbrajati i oduzimati decimalne brojeve. Da ne odemo ''u minus''…., ali o tome tek u 6. razredu. I na kraju moramo izraziti zahvalu dragim tetama prodavačicama koje su nam izašle u susret.

Tekst i fotografije: Željka Štampar Zamuda, učiteljica matematike

 [više]

Što se "kuha" na satu hrvatskog jezika?

Autor: Natalija Benko Mustač, 4. 5. 2016. 10:58

   

   Učenici petog i šestog razreda spremali su slasne delicije u radionici „Kuharica hrvatskog jezika“. U uvodnom dijelu radionice proučavali su recepte za razna jela i uočili važna obilježja recepata: upotrebu zapovijedi, jasnih i sažetih uputa te ključnih riječi u svakom receptu. Na temelju proučenih recepata, samostalno su osmislili i oblikovali svoje recepte za hrvatski jezik. Odabrali su teme iz jezika, književnosti i medijske kulture. Tako je nastala mala ilustrirana Kuharica hrvatskog jezika.

Fotografije: Ivana Beti, učiteljica hrvatskog jezika

 [više]

Članovi školske novinarske skupine nagrađeni izletom

Autor: Natalija Benko Mustač, 4. 4. 2016. 09:13

   Jedna od najbrojnijih učeničkih skupina Osnovne škole Draškovec upravo je novinarska skupina. U cjelovitom sastavu broje 35 članova - učenika viših razreda, a uspješno ih vodi i motivira učiteljica hrvatskog jezika Ivana Beti. Da se cjelogodišnje marljivo prikupljanje vijesti, pisanje članaka i snimanje fotografija itekako isplati dokazao je nagradni izlet za nauspješnije novinare. Njih 25 najupornijih dobilo je priliku da petak poslijepodne provedu u čakovečkoj Školi animiranog filma gdje su naučili osnove stvaranja animiranih filmova te razliku između crtića i animiranog filma.

   Učenica Iva Zadravec imala je priliku stvoriti par sekudi animiranog filma pomoću lika od kolaža. Tako su učenici naučili da je za stvaranje malih remek-djela potrebna naslikana podloga, lik od kolaža, kamera, rad na računalnom programu i nadasve - mnogo vremena i strpljenja. Učenik Fran Marđetko okušao se u oživljavanju (animiranju) lutke od drveta i žice, a Lara Kemec dobila je zadatak računalne animacije pa je radom na specijaliziranom programu napravila animiranog leptirića.

   Predavanje djelatnice Škole animiranog filma, gospođe Jasminke kao i gledanje animiranih filmova koje su stvorili polaznici spomenute škole, obavljeno je u jednom dahu. Poslijepodne je nakon toga bilo prožeto aktivnošću i iznenađenjima - učenici su pred kamerom sudjelovali u slučajnoj anketi te obavili gradski šoping i kapučino na čakovečkoj špici.

                 Fotografije s novinarske družilice pregledajte u foto-galeriji

   Kod povratka im je pripremljeno i nagradno iznenađenje - pizza u sportsko-rekreacijskom centru DG Prelog. Kad povrh svega ovoga dodate još i lijepo vrijeme te sladoled, morate zaključiti jedno - ISPLATI SE BITI MARLJIVI ŠKOLSKI NOVINARAC.

 [više]

Obilježavanje "Dana darovitih učenika"

Autor: Natalija Benko Mustač, 29. 3. 2016. 10:41

   Učenica 6. razreda Tea Horvat proglašena je najbistrićem škole. Dan darovitih učenika obilježili smo natjecanjem u rješavanju mozgalica koje je osmislila pedagoginja škole Andrea Ermakora.

 Učenici su na zabavan i kreativan način iskazali svoje znanje i potencijale. U mozganju je sudjelovalo 20 učenika predmetne nastave, a najbistrićem škole, nakon napetog pripetavanja između četvero najuspješnijih učenika, proglašena je Tea. Diplomu i prigodnu nagradu pobjednici je uručila ravnateljica Margit Mirić.

 U školskoj knjižnici organizirana je i izložba radova učenika razredne nastave. Bio je to dan kada smo se još jednom poimence prisjetili i svih uspjeha naših školskih bistrića i njihovih mentora na školskim i županijskim natjecanjima. Ostale fotografije s ovog zanimljivog i poučnog druženja možete vidjeti u našoj foto-galeriji.

autorica teksta i fotografija - pedagoginja Andrea Ermakora

 [više]

Županija nagradila najbolje mentore

Autor: Natalija Benko Mustač, 11. 1. 2016. 08:34

Čestitke!

   Kako bi im se zahvalili na trudu, doprinosu i rezultatima u protekloj školskoj godini, Međimurska je županija tradicionalno na kraju kalendarske godine održala svečanu dodjelu priznanja najboljim mentorima u dvorani zgrade Scheier. Uručena su priznanja mentorima iz Međimurske županije čiji su učenici osvojili prva mjesta na županijskim natjecanjima ili su pozvani na državnu smotru LiDraNo. Priznanja za našu školu dodijeljana su učiteljici tehničke kulture Katici Mikulaj Ovčarić i učiteljici hrvatskoga jezika Ivani Beti.

Ivana Beti, prof.

 [više]

Večer matematike 2015.

Autor: Natalija Benko Mustač, 10. 12. 2015. 10:31

   "Večer matematike 2015." održana je i ove godine u Osnovnoj školi Draškovec. Organizirane su radionice i predavanja, a poseban obol ovoj manifestaciji dala je i dr. Dijana Uvodić-Đurić koja je za roditelje i zaposlenike škole održala zanimljivo i korisno predavanje na temu „Ovisnost kroz brojke“. Odaziv je bio više nego zadovoljavajući, uzevši u obzir da Osnovnu školu Draškovec polazi 98 učenika. Zabavnoj večeri prisustvovalo je 105 sudionika, a učiteljica matematike Željka Štampar Zamuda zadovoljna je ishodom jer je glavni cilj, popularizacija matematike, postignut.

 [više]

Primjer dobre prakse u matematici

Autor: Natalija Benko Mustač, 1. 12. 2015. 09:41

   Statistika je nimalo jednostavan dio matematike koji su učenici Osnovne škole Draškovec savladali s lakoćom. To je grana primijenjene matematike koja se bavi analizom podataka. Učenici se sa statistikom susreću u sedmom razredu kada se prema nastavnom planu i programu obrađuje tema prikazivanja i analize podataka.

   Učenicima je dana sloboda da samostalno izrade anketna pitanja, provedu anketu i osmisle plakat za prezentaciju. Oni su u grupnom radu učili kako surađivati, međusobno komunicirati i biti samostalni. Povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji se obilježava u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca, proveli su anketu o ovisnosti među populacijom učenika predmetne nastave. Dobivene rezultate grafički su prikazali i interpretirali.

   Radeći na ovom malom istraživanju učenici su obuhvatili i građanski odgoj koji se provodi u osnovnim školama. Znanja iz drugih predmeta primjenjivala su se na ovom satu matematike ostvarujući tako korelaciju među predmetima, a da toga nisu bili ni svjesni. Ovo je odličan primjer dobre prakse kako matematike ne mora nužno biti suhoparno učenje.

učiteljica matematike Željka Štampar Zamuda

 [više]

Gutači reklama

Autor: Natalija Benko Mustač, 30. 11. 2015. 08:03

   Mjesec studeni šestaši su zaključili projektom pod nazivom „Reklame“. Radionica je osmišljena na zabavan, ali i poučan način. Učenici su odglumili i na interesantan i humorističan način reklamirali: špek od kojeg se mršavi, povrtnu čokoladu, Barbarine kolače, vodu s okusom pizze... Bilo je i promocije zdrave hrane, zaštite životinja i okoliša. Uz ugodnu atmosferu, trud i smijeh radionica „Reklame" dokazala je učenicima brojne reklamne stereotipe i navlakuše na koje tako često nasjedamo.

projekt vodila i tekst sastavila učiteljica hrvatskog jezika Ivana Beti

 [više]

Vijesti iz knjižnice

Autor: Natalija Benko Mustač, 3. 11. 2015. 10:14

   Knjižničarka Natalija Benko osmislila je zanimljive nastavne sate s petašima i osmašima. U osmom se razredu pričalo o pretraživanju knjižnične građe i on-line katalozima. Učenici petog razreda upoznali su povijest tiska, naučili razlikovati časopise od novina, prepoznati naslovnicu, sadržaj, rubriku te vrste časopisa po vremenu izlaženja i sadržaju. Atmosfera je bila radna i vesela.

 

 [više]

Mjesečni projekt kreativnih petaša

Autor: Natalija Benko Mustač, 3. 11. 2015. 10:07

   Tijekom listopada učenici petog razreda radili su na projektu pod nazivom „Priča jesenskog šešira“. Šeširi razni, ozbiljni i manje ozbiljni, ljetni i zimski, muški i ženski...pod ručicama spretnih petaša dobili su neko novo ruho. Bila je to galerija raskošnih jesenskih boja, slasnih bobica grožđa, tek ubranih jabuka i oraha, suncokreta i kukuruza… Njihovoj maštovitosti nije bilo kraja!

   Uz šešir učenici su, na satu hrvatskoga jezika, trebali pripremiti i svoju jesensku priču, staviti šešir na glavu i ispričati ju u razredu. Njihove su priče govorile o toplini obiteljskoga doma, šarenilu jesenskog krajobraza, njegovanju prijateljskih odnosa, brizi za starije… Projektom su učenici dokazali kako rad u kombinaciji s kreativnošću donosi najbolje plodove.

učiteljica Ivana Beti

Detalje jesenskih šešira možete vidjeti u našoj foto-galeriji!

 [više]

Obilježili smo Dane kruha

Autor: Natalija Benko Mustač, 12. 10. 2015. 12:10

PONUDI KRUH

Kada gladnome ponudiš kruha
neka to bude srca čista,
da mu osmijeh od uha do uha
ugrije dušu i slobodno blista.

Kada nekom ponudiš kruha
pokušaj to slobodno dati
i ne gledaj kakvog je ruha
i može li i on što dati.

Ponudi kruh onom kom' treba,
ponudi kruh za spas od gladi
pa ćeš imati blagoslov Neba,
što krila daje sreći i nadi.

 [više]

Obilježili smo Hrvatski olimpijski dan

Autor: Natalija Benko Mustač, 14. 9. 2015. 12:25

   Deseti dan mjeseca rujna rezerviran je za obilježavanje Hrvatskog olimpijskog dana (HOD-a) kojim se potiče aktivno bavljenje sportom. Učenici naše škole ujedinili su svoje snage te odaslali poruku bijelim majicama i brzim hodanjem po mjestu. Obilježavanje je bilo simbolično jer se zna da Osnovna škola Draškovec drži do edukacije o zdravom životu - pravilno se hranimo, redovito vježbamo, imamo aktivne odmore te sudjelujemo u svim sportskim aktivnostima i manifestacijama. Poruka koju šaljemo svima glasi: "Bavite se sportom - krećite se prema zdravlju!".

Niko i Vitomir predvode "sportsku povorku"

 [više]

Zelena čistka u našoj školi

Autor: Marina Držanić, 24. 4. 2015. 11:14

Olovke i udžbenike zamijenili smo na jedan sat crnim vrećama. I ove godine zdušno smo podržali Zelenu čistku i započeli akciju čišćenja školskog okoliša. Oboružani jednokratnim zaštitnim rukavicama, entuzijazmom te praćeni mnogim znatiželjnim pogledima i objektivima fotoaparata krenuli smo u ekološku akciju koja je bila otičkana veseljem zbog zajedničkog druženja i plemenitog cilja.

   

 [više]

Valentinovo u našoj školi

Autor: Marina Držanić, 16. 2. 2015. 08:40

Povodom Valentinova, naši su učenici u „srcoliku“ kutiju mogli ubaciti svoja pisma. U petak je svako pismo dostavljeno znatiželjnom vlasniku. Dostavljači su bili, ni više ni manje nego - ljubavni poštari (Lara Kemec i Adriano Varga) s pravom profesionalnom poštarskom opremom! I učitelji su osjetili znakove pažnje svojih učenika. Uz ples, prigodne recitacije i lijepe ispisane poruke naša škola je dokazala da je puna veselja, ljubavi, i najvažnije prijateljstva.

     

 [više]

Bravo, Paula, na velikom uspjehu!

Autor: Marina Držanić, 9. 2. 2015. 09:04

Učenica Paula Petrić u dvije natjecateljske kategorije predložena za državni LiDraNo 2015.

U Centru za kulturu u Čakovcu održan je županijski Lidrano u učenike osnovnih i srednjih škola. U jakoj konkurenciji istaknula se osmašica naše škole Paula Petrić i zablistala u kategoriji školskih listova (kao glavna urednica) i u novinarskom izrazu. U obje kategorije predložena je za državni LiDraNo 2015. što je za našu školu sanjarski uspjeh. Za školski list „Draško“ članovi prosudbenog povjerenstva imali su samo riječi hvale. Paula je svojim novinarskim radom „Žongliranje nije cirkusiranje“ predstavila Domagoja Oreškog i za svoj intervju pobrala odlične komentare. Voditeljica naših novinara je učiteljica hrvatskoga jezika Ivana Beti. Ponosni smo na našu Paulu i stiskamo joj palčeve da se u travnju nađe među najboljima na državnom susretu LiDraNo 2015. u Primoštenu.

Inače, Paula je izvrsno riješila i školski test iz Natjecanja u hrvatskom jeziku (95%) te s nestrpljenjem iščekuje rezultate za sljedeći krug natjecanja.

 [više]

BOŽIĆNA ČAROLIJA

Autor: Marina Držanić, 15. 1. 2015. 11:02

Blagdanski ugođaj i svečano raspoloženje ispunilo nas je u božićnoj priredbi. Učenici su svojim nastupima uspjeli prenijeti dio čarolije na svakoga od nas. Bogat program sadržavao je recitacije, pjesme, ples, igrokaze, a sudjelovali su svi, od prvog do osmih razreda.

   

  

 [više]

Ivan Ivanković u Draškovcu

Autor: Natalija Benko Mustač, 27. 11. 2014. 07:31

   Osnovna škola Draškovec ugostila je  uglednog i talentiranog rock gitaristu Ivana Ivankovića, člana benda Marka Perkovića Thompsona.

   Gost Ivan Ivanković  i učitelj glazbene kulture Krunoslav Lajtman obradovali su učenike zanimljivim izlaganjem i svirkom na različitim vrstama gitara. Kroz bogatu riznicu gitara učitelja Lajtmana i samog gosta, Ivan je na najbolji način svojom kvalitetnom svirkom demonstrirao načine sviranja na gitarama. Kroz razgovor s gitaristom saznali smo i o njegovom odrastanju i prvim glazbenim počecima. Svoje prve akorde uči s 10 godina, na posuđenoj klasičnoj gitari i tako je zapravo sve započelo. Za 13. rođendan dobiva na poklon električnu gitaru Squier Stratocaster i tada započinje intenzivno vježbanje gitare, čak i po osam sati dnevno. Strpljivo i uz puno volje, satima je sjedio uz stari kazetofon i učio svirati najveće hitove svojih omiljenih bendova (Guns ‘n’ Roses, Metallica, Iron Maiden itd…).

   Tokom školovanja bio je član raznih osječkih bendova, od kojih valja izdvojiti rock band “Nuspojava” s kojim je proveo najviše vremena i odsvirao mnogo koncerata. Krajem srednje škole glazba i gitara postaju mu prioritet i tako započinje Ivanova glazbena karijera. 2013. postaje gitarist u bendu Marka Perkovića Thompsona. Ugodne glazbene minute završili smo zajedničkom fotografijom i autogramima, ali i zajedničkom pjesmom.

 [više]

Dodjela nagrada u Serdahelu

Autor: Natalija Benko Mustač, 25. 11. 2014. 08:32

 U petak, 21. studenog 2014., učenici naše škole prisustvovali su svečanom obilježavanju Dana sjećanja na Stipana Blažetina – književnika, pedagoga i ravnatelja osnovne škole u Serdahelu.

 Učenice Noa Vadas, Andreja Matjačić i Lara Kemec predstavile su se s plakatom na temu pjesama Stipana Blažetina dok su učenici 2. i 4. razreda također imali izložene svoje radove u tehnici drvenih bojica na temu najpoznatijih dječjih slikovnica. Za svoj trud, učenice su nagrađene prigodnim nagradama te počašćene kolačima.

 [više]

Goranova Žofa

Autor: Natalija Benko Mustač, 13. 11. 2014. 12:40

   U utorak, 11. studenog 2014. godine, u prostoru Dječjeg odjela Knjižnice Nikola Zrinski u Čakovcu, svečano su uručene nagrade učenicima koji su sudjelovali na literarno-likovnom natječaju „Ljubav“. Natječaj je objavljen povodom Mjeseca hrvatske knjige, a zadatak prijavljenih učenika bio je slikovno ili stihovima dočarati osjećaj ljubavi.

   Na likovnom dijelu natječaja nagrađen je učenik 8. razreda Osnovne škole Draškovec – Goran Marđetko. Goranov rad u kombiniranoj tehnici kolaža i flomastera prikazuje zaljubljenog biciklista u svladavanju „ljubavne“ uzbrdice. Na samoj dodjeli nagrada, voditeljica Dječjeg odjela naglasila je da je Goranov rad bio najoriginalniji te vrlo komičan zbog uzdaha prikazanog lika - "Moja Žofa!!!". Uspjeh na navedenom natječaju postignut je pod mentorstvom profesorice likovne kulture Gabrijele Binder dok je problem s prijevozom riješila te podršku svojim prisustvom pružala tajnica škole Anica Sokač.

 [više]

Bili smo u kazalištu

Autor: Natalija Benko Mustač, 27. 10. 2014. 11:17

 Učenike nižih razreda Osnovne škole Draškovec, u petak, 24. listopada, školski je autobus odvezao do Centra za kulturu Čakovec. U sklopu 17. susreta profesionalnih kazališta za djecu i mlade (skraćenog naziva ASSITEJ), izvedena je lutakarska predstava "Peća i vuk".

Detalj s predstave

 Priča o misterioznom nestanku pastira Peće koji je čuvao ovce na proplanku bila je neizvjesna do samoga kraja. Tijekom predstave nije nedostajalo vrištanja u mraku, plesanja u ritmu rocka te pljeskanja dlanom o dlan. Kratak i uzbudljiv izlet u Čakovec pokvarilo je jedino vrijeme - kiša nošena hladnim vjetrom.

Fotografiranje s izloženim lutkama u predvorju. Ostale fotografije pogledajte u foto-galeriji.

 [više]

DravaTour 2014.: U OŠ Draškovec održana prezentacija biciklizma

Autor: Natalija Benko Mustač, 6. 6. 2014. 09:56

 U Osnovnoj školi u Draškovcu u srijedu je održana prezentacija biciklizma u sklopu velikog biciklističkog projekta DravaTour 2014. Projekt se provodi zahvaljujući IPA Hrvatsko-mađarskom prekograničnom programu suradnje (HUHR/1101/1.2.4/0004).
 
 
 U Draškovcu je 60-ak učenika od prvog do petog razreda sudjelovalo u biciklističkoj radionici. Na biciklima, s propisanom opremom (kacige), djeca su prolazila "poligon spretnosti" uz stručnu asistenciju članova Brdsko-bicklističkog kluba ASI iz Varaždina i Udruge TEKER iz Heviza u Mađarskoj.
 
 
 Mali su biciklisti upoznati i s prometnim pravilima i znakovima. Uz radionicu organiziran je i Info dan projekta DravaTour 2014. te su sam projekt i održavanje četverodnevne biciklističke utrke predstavljeni učenicima osnovne škole, nastavnicima, javnosti i predstavnicima medija. Fotografije pogledajte u školskoj foto-galeriji.
 
Izvor:  internetski portal "e međimurje" - Školski kutak
 
 [više]

IZLET U BUDIMPEŠTU

Autor: Natalija Benko Mustač, 12. 5. 2014. 09:28

 U sklopu projekta kojim se potiče međunarodna suradnja između Hrvatske i Mađarske, učenici i učitelji Osnovne škole Draškovec, posjetili su Budimpeštu.
 
 Ostvaren je posjet Veleposlanstvu RH u Mađarskoj te hrvatskom vrtiću, školi, gimnaziji i đačkom domu. Boravak na vidikovcu zvanom Citadela omogućio je odličan pogled na cijelu Budimpeštu. Izlet je završen slobodnim vremenom tijekom kojeg nije izostalo smijeha, šale, druženja i pričanja o doživljenim anegdotama i viđenim znamenitostima.
 
 
 Ovaj jednodnevni izlet ujedno je bio nagrada za sve učenike i mentore koji su sudjelovali na županijskim i državnim natjecanjima.
 
 [više]

Glagoljica je zakon

Autor: Natalija Benko Mustač, 20. 3. 2014. 09:13

 Dana  13. ožujka, obilježavajući Dane hrvatskoga jezika, učenici viših razreda imali su zanimljive i poučne radioničke sate hrvatskoga jezika. Udruženi u parove pod imenom "Pravopisni odred", fotografirali su pogrešno napisane javne natpise, ali i natpise čiji autori zaslužuju pohvalu. Učenici su birali jezično najgori i najbolji natpis.

 Sljedeći sat bio je posvećen glagoljici. Urezivanjem glagoljičkih slova na kamenje svatko je zapisao sebi drage riječi, a zatim se pogađalo što je tko napisao. Pričali su o značenju hrvatskoga jezika za nas, podsjetili se na početke hrvatske pismenosti. U natjecateljskom kvizu, križaljkama i rebusima  primijenili su svoje znanje i ostvarili odlične rezultate.  

(Melani Mihocek, 8.r.)

 [više]

Valentinovo za bake i djedove

Autor: Natalija Benko Mustač, 20. 2. 2014. 11:57

 U petak, 14. veljače 2014. godine, na dan kada slavimo ljubav, zajedništvo i sreću, u Domu kulture Draškovec održala se tradicionalna manifestacija „Valentinovo za bake i djedove“. Ova se priredba posljednje dvije godine odvija pod pokroviteljstvom Royalove zaklade za međugeneracijsku solidarnost koja u suradnji s Osnovnom školom Draškovec promiče aktivno starenje i uključivanje osoba treće životne dobi u djelovanje zajednice.

 Kulturno-zabavni program pripremili su učenici, a uzvanike su uz predstavnike lokalne zajednice, spomenute zaklade i članove udruga, činili bake i djedovi. Svim gostima predstavljena je prezentacija kojom se, uz pomoć citiranih utisaka i fotografija, podsjetilo na dosadašnja druženja unuka te njihovih baka i djedova. Pjesama i recitacija koje slave toleranciju i međugeneracijsko druženje također nije nedostajalo pa je cijela dvorana orila od zajednički otpjevanih hitova „Godine nisu važne“ i „Kad bi svi ljudi na svijetu“.

 Vrhunac druženja bilo je predstavljanje zbirke pjesama lokalne pjesnikinje, bake Marije Kvakan. Njoj je tiskanjem pjesmarice i objavom uz školski list „Draško“ ispunjena životna želja, a njeni nostalgični stihovi konačno su pronašli put do šire publike. Vedro ozračje dodatno je potaknuo nastup školske tamburaške skupine i Zbora umirovljenika iz Preloga.

 Nakon promocije „Pjesmarice bake Marije“, prisutnima se obratila inicijatorica i glavna organizatorica ove hvalevrijedne manifestacije koja uvelike obogaćuje društveni život mjesta i šire okolice – ravnateljice Osnovne škole Draškovec, Margit Mirić. Riječi podrške i pohvale uputio je i predsjednik Royalove zaklade za međugeneracijsku solidarnost iz Zagreba – gospodin Ivo Bulaš te predstavnik Grada Preloga.

 Po službenom dijelu programa, svi uzvanici uživali su u pripremljenim slanim i slatkim zalogajima, a za dobru glazbu pobrinuo se Valentin Loparić, ujedno i ponosan djed koji je sudjelovao u svim aktivnostima škole kojima se obilježio mjesec druženja sa starijim osobama.

 Cjelokupna događanja popratila je televizijska ekipa HTV-a te je prilog prikazan na prvom programu HRT-a, u sklopu emisije „Treća dob“. Tijekom tog emitiranja, projekte suradnje sa starijim osobama izvrsno je prezentirala voditeljica Royalove zaklade, gospođa Vesna Širanović. Sudeći prema utiscima, ovakva će događanja postati tradicionalna, oplemenit će život baka, djedova i unuka te poslužiti kao poticaj ostalim pojedincima, udrugama i institucijama. Jer bake i djedovi su opet IN!

 [više]

Turnir u kuglanju

Autor: Natalija Benko Mustač, 10. 2. 2014. 12:57

 U petak, 7. veljače 2014. godine, održan je vrlo poseban turnir u kuglanju. Natjecanje se održalo u ugostiteljskom objektu „Opera“ u Donjoj Dubravi, a snage su odmjeravali unuci te njihove bake i djedovi. Domaćica ugostiteljskog objekta, gospođa Valentina, goste je upoznala s razvojem kuglanja i kuglačkih udruga u Međimurju te se pobrinula da natjecateljima ništa ne nedostaje.

 Početno zagrijavanje ubrzo se pretvorilo u pravo natjecanje, a teško je reći jesu li tehnikama kuglanja djedovi učili unuke ili pak je situacija bila obrnuta. Nije izostalo mnogo smijeha, razgovora, zabave, rekreacije i trenutaka koji će se pamtiti. Podijeljene su i nagrade pa je tako u kategoriji najbolje bake nagradu odnijela Anđela Komorski. U kategoriji djedova, najuporniji i najbolji je bio Valentin Loparić. Unuci-učenici nagrađeni su zajedničkom nagradom, a svi ostali natjecatelji pohvaljeni zbog uloženog truda i dobre volje.

 Ovim putem zahvaljujemo se vjeroučiteljici Zvjezdani Frančić koja je za sve pripremila domaće kolače te prigodne nagrade. Nadamo se da će ovakvo druženje prerasti u tradicionalno okupljanje!

 [više]

Bake i djedovi u školskim klupama

Autor: Natalija Benko Mustač, 10. 2. 2014. 12:16

 U srijedu, 5. veljače 2014. godine, u Osnovnoj školi Draškovec odvijao se vrlo neobičan nastavni dan. Učenica 4. razreda - Tea Horvat, na jedan je dan postala učiteljica i to, moramo napomenuti, vrlo stroga i pravedna. Njen razred brojao je točno 19 učenika, a svi su oni redom bili bake i djedovi. Razigrani i simpatični učenici, rado su se prisjetili kakav je osjećaj grijanja školskih klupa i stolaca.

 Tako je nastavni sat počeo pisanim ispitom znanja, a kod rješavanja zadataka u pomoć su priskočili unuci. Ovaj put oprostilo se prepisivanje i dogovaranje među učenicima. Na satu informatike igrale su se računalne igrice, a tijekom glazbene kulture pjevala pjesma „Godine nisu važne“. Gospodin Madić, jedan od „novih“ učenika, ispričao je prisutnima što se promijenilo u školi u posljednjih 50-ak godina te kako je prihvaćena pojava prvih televizora u školi i mjestu. Uslijedio je veliki odmor uz užinu, a zatim se prionulo na društvene igre. Razred je pucao po šavovima dok su se odmjeravale snage parova u šahu, igrao domino, „Čovječe, ne ljuti se“, mlin... Školski hodnik bio je neprohodan jer se pretvorio u stazu za „činkanje“ - starinski način igranja kovanicama.

 Mnogo je godina prošlo od vremena kad su bake i djedovi jurili školskim hodnicima. Mnogo se toga promijenilo, ali vedar dječji duh još uvijek čuči u njima. Rastanak je svima teško pao, ali utjeha se ubrzo našla u dogovoru sljedećeg druženja - turnira u kuglanju.

 [više]

Glagoljica i starohrvatski jezik u bogoslužju

Autor: Natalija Benko Mustač, 10. 2. 2014. 11:51

 U petak, 31. siječnja 2014. godine, sat vjeronauka u 8. razredu bio je posebno zanimljiv. Nastavna jedinica „Glagoljica i starohrvatski jezik u bogoslužju“ obrađena je u blok satu, ali uz niz zanimljivih radionica koje je pripremila vjeroučiteljica Zvjezdana Frančić. Skupina učenika okupljena pod nazivom „Dramski umjetnici“, uprizorila je zadane povijesne scene. Skupina arheologa bila je zadužena za izradu plakata, a kustosi za prezentaciju starih vjerskih knjiga i molitvenika. Informatička skupina cijelo je vrijeme marljivo izrađivala računalnu prezentaciju o nastanku, širenju i korištenju glagoljice. Tijekom drugog sata na red su došle i kreativne radionice pa su se znakovi glagoljice utiskivali u glinu, izrađivali od kolaža u više tonova iste boje, ukrašavali strukturnim i teksturnim crtama te crtali tušem na aluminijskoj podlozi.

 Ovakav način obrade bio je vrlo zanimljiv i poučan za učenike, a nastavni sadržaj o glagoljici je obrađen iz više različitih aspekata – povijesnog, vjerskog i umjetničkog stajališta. Fotografije s radionica pogledajte u foto-galeriji.

 [više]

Novi broj školskog časopisa "Draško"

Autor: Natalija Benko Mustač, 6. 2. 2014. 21:13

 Ovih dana u prodaji je najnoviji broj popularnog školskog časopisa „Draško“. I ovaj put novinarska ekipa pod vodstvom učiteljice Ivane Beti, odradila je odličan posao i svima koji smo s nestrpljenjem čekali novu uspješnicu, ispunila sva očekivanja. Svaki važniji događaj koji se tijekom godine odvijao u školi pomno je zabilježen i popraćen detaljnim izvještajem, fotografijama i duhovitim komentarima. U novom broju možete naći popis svih natjecanja, smotri i nagrada koje su osvojili naši učenici, humanitarne i volonterske akcije koje su se odvijale tijekom godine, kvalitetne projekte, školske izlete, prigodne radionice, sportska druženja, šaljive intervjue, razredne fotografije, literarne uratke...

 Velika novost u ovom broju je priložena zbirka pjesma pod nazivom „Pjesmarica bake Marije“. Autorica dirljivih stihova je baka Marija Kvakan iz Draškovca kojoj je objavom njene zbirke ispunjena životna želja. Učenici naše škole zaslužni su pak za odlične ilustracije u knjizi. Ovaj obogaćen broj Draška svakako će izmamiti osmijeh na lice svakog čitatelja.

Fotoaparatom smo zabilježili prvog u nizu mnogih zadovoljnih kupaca koji su jedva dočekali svoj primjerak. Učiteljici čestitamo na brzopoteznoj reakciji!

 Za kraj vam donosimo vijest koju smo upravo primili: školski časopis "Draško" predložen je za državni LiDraNo! Čestitamo novinarskoj skupini, urednici Pauli Petrić i mentorici Ivani Beti.

 [više]

Pahuljice, padajte!

Autor: Natalija Benko Mustač, 18. 12. 2013. 08:46

 U četvrtak, 12. prosinca 2013. godine, održana je još jedna u nizu uspješnih školskih božićnih priredba pod nazivom „Pahuljice, padajte!“. Svojim su točkama posjetitelje razveselili učenici prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda. Uvježbane melodije izveli su tamburaši i pjevačka skupina pod vodstvom učitelja glazbene kulture Krunoslava Lajtmana. Ni plesa nije nedostajalo jer su „Snježne pahuljice“ iz OŠ Draškovec izvele točku sa svilenim trakama, a gošće iz Serdahela podsjetile su nas na ritmove hita „Italiana“. Unatoč veselom predbožićnom raspoloženju, bilo je i suza potaknutih prikazom pripovijetke „Djevojčica sa šibicama“. 

 Kroz cjelokupnu priredbu odlično su nas pratile voditeljice Klara Madić i Noa Vadas. Zahvaljujemo svim posjetiteljima na pljesku i podršci, a ostalima poručujemo da su propustili pravi zimski spektakl pa priliku za „popravni“ imaju već sljedećeg Božića.

 [više]

Sveti Nikola posjetio učenike nižih razreda

Autor: Natalija Benko Mustač, 7. 12. 2013. 13:55

 Dugo očekivani posjet dogodio se točno 06. prosinca u 11:00 sati. Sveti Nikola, glavom i bradom, obradovao je učenike nižih razreda. Važno je istaknuti kako je u OŠ Draškovec doputovao sasvim sam jer nije bilo potrebe za Krampusovom pratnjom. Nikola je učenicima napomenuo kako se glas o njihovom odličnom ponašanju i dobroti proširio sve do njega pa je odlučio ponijeti punu vreću darova.

 Učenici su dragog gosta pozdravili recitacijama, scenskom igrom, plesom i pjesmom, a on je za njih pripremio šaljive pitalice na koje su morali dati točne odgovore. Nakon položenog „testa“ uslijedilo je polaganje zakletve i tek tada se moglo prionuti na otvaranje slatkih paketa.

 Na žalost, ovim putem javnost moramo obavijestiti o velikom incidentu koji se dogodio prilikom ovog važnog posjeta. Pravom svetom Nikoli, noć uoči posjeta školi slomilo se zubalo te je na put poslao svog prvog zamjenika. Iako to nitko nije očekivao, jedna je učenica prvog razreda zamijetila da je riječ o zamjeniku te nasrnula na istog željeći mu strgnuti bradu s lica. Na sreću, ova se bolna i neugodna situacija brzo zaboravila, a zamjenik svetog Nikole obećao nam je da učenicu neće staviti na listu za "zloćke"!

 Prenosimo dio zakletve: "Dragi sveti Nikola, obećajem da ću do sljedeće godine biti jako dobar, da ću slušati roditelje i učitelje. Posebno obećajem da neću kopati nos,  gristi nokte ni provoditi puno vremena na računalu!"

 [više]

Obilježili smo mjesec borbe protiv ovisnosti

Autor: Natalija Benko Mustač, 4. 12. 2013. 13:38

 Mjesec posvećen borbi protiv ovisnosti obilježava se svake godine u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca. Ove je godine poseban naglasak stavljen na prevenciju alkoholizma kod mladih. Na edukativnih radionicama pod vodstvom pedagoginje OŠ Draškovec Ivane Lesjak, izrađeni su poučni straničnici i prigodni letci. „Volim svoj život!“, „Volim svoju obitelj!“, „Volim svoje zdravlje!“ i „Ne volim alkohol!“, samo su neke od poruka koje su učenici viših razreda odaslali svima koji se bore s tim nemilosrdnim problemom. Nakon niza aktivnosti i dovoljne edukacije unutar zidova škole, izašlo se na ulice - među mještane. Na štandu postavljenom ispred mjesne trgovine koristila se svaka prilika za razgovor s prolaznicima i uručivanje izrađenih straničnika i letaka. Pozitivne reakcije, riječi pohvale i podrške pljuštale su sa svih strana, a učenici su uspješno odaslali poruku: „NE ALKOHOLU!“

Ostale fotografije "s terena" pogledajte u foto-galeriji

 [više]

Hlapići i Gite iz trećeg razreda

Autor: Natalija Benko Mustač, 2. 12. 2013. 11:52

 Učenici 3. razreda sa svojom su učiteljicom Ljubicom Kovač obilježili važnu godinu na izmaku – 100. godišnjicu prvog izdanja dječjeg romana Čudnovate zgode šegrta Hlapića. Tako su u studenom pročitali navedenu knjigu i obradili ju kao lektirnu građu. Dugoočekivani događaj bio je i odlazak u kino gdje su svi učenici nižih razreda sa zadovoljstvom pogledali film Šegrt Hlapić. Ova se važna godišnjica zaključno obilježila u srijedu, 27. studenog. Naime, knjižničarka Natalija Benko Mustač prepričala je učenicima zanimljive događaje iz života Ivane Brlić-Mažuranić te prikazala prvo izdanje spomenutog romana iz 1913. godine. Nakon uvodnog dijela, uslijedio je kviz znanja na kojem je pobjedu odnijela ekipa Hlapići koju su činili dječaci trećeg razreda. Hlapići su pobijedili i u napetoj igri „Hlapiću, ne ljuti se!“, a zadnji bod uvjerljivo su osvojili u igri „Pronađi razliku“. Obje ekipe u razred su se vratile s diplomama i razrednom nagradom!

"Hlapiću, ne ljuti se!"

 [više]

Knjiga nad knjigama

Autor: Natalija Benko Mustač, 4. 11. 2013. 18:48

 Vjeroučiteljica Zvjezdana Frančić organizirala je blok sat vjeronauka u petom razredu kako bi se iscrpno i na drugačiji način obradila nastavna jedinica "Biblija - knjiga nad knjigama". Uz ponavljanje već usvojenih činjenica o nastanku i strukturi Biblije, ovi su satovi iskorišteni i za korelaciju i suradnju sa školskom knjižničarkom. Ona je učenicima detaljno prepričala povijest nastanka knjige nakon čega je uslijedila i kratka radionica u školskoj knjižnici. Učenici su imali priliku doživjeti srednjovjekovnu knjižnicu i skriptorij u benediktinskom samostanu u Italiji kroz prikazani isječak filma "Ime ruže". Vjeroučiteljica Zvjezdana satove je zaključila kreativnim zadatkom - trebalo je pravilno označiti, obojati, poredati i uvezati dijelove Biblije. Uz ovakav način obrade nastavnog gradiva, smiješak na licima učenika nije izostao!

 [više]

Treći razred u Trniću

Autor: Natalija Benko Mustač, 3. 11. 2013. 19:38

 Učenici trećeg razreda iskoristili su neobično toplo vrijeme za ovo doba godine te su proveli zabavno i poučno prijepodne u prirodi.  Učenike su pratile učiteljice Ljubica Kovač i Maja Slaviček, a nastavni zadaci ispunjavali su se s lakoćom – što zbog dobrog raspoloženja i lijepog vremena, što zbog svježeg zraka i predivne prirode.

 Terenska nastava u predjelu zvanom Trniće bila je prilika da učenici ponove sve o ekologiji i brizi za naš okoliš, biljnim i životinjskim vrstama, načinima uzgoja voća i povrća i još mnogo toga što su naučili. Sve je posebno razveselio pronalazak ptičjeg gnijezda kao i branje divljeg šipka kojeg su uz pomoć školske kuharice preradili i spremili za pripremu ljekovitog čaja. Prije povratka u školu ostalo je dovoljno vremena za igru i zabavu.

 [više]

Kviz "Volim Hrvatsku"

Autor: Natalija Benko Mustač, 25. 10. 2013. 13:55

 Šestero učenika osmih razreda naše škole sudjelovalo je u kvizu „Volim Hrvatsku“ koji se održao u četvrtak, 24. listopada, u Hrvatskoj školi Katarina Zrinski u Serdahelu. Uz učenike iz škole domaćina i naše predstavnike na kvizu su sudjelovali i učenici iz mađarskog Kerestura.

Učenici koji su predstavljali našu školu

 Nakon kulturno-zabavnog programa uslijedilo je natjecanje u tri etape – pismeni dio kviza, Hrvatska u brojkama i pogađanje mjesta pomoću fotografija. Utrošenu energiju svi su natjecatelji nadoknadili pizzama i sokovima, a zatim odigrali prijateljsku nogometnu utakmicu. Rezultat u ovim natjecanjima i nije bio bitan jer su svi sudionici utvrdili usvojeno znanje o našoj zemlji te dobili podjednake nagrade - slatkiše, pribor za pisanje, privjeske te drušvene igre. Ovim putem posebno se zahvaljujemo diskografskoj kući Menart iz Zagreba koja je svakoj ekipi donirala društvenu igru Volim Hrvatsku, a ta se donacija realizirala zahvaljujući angažmanu ravnateljice Osnovne škole Draškovec - Margit Mirić. Natjecatelje je ipak najviše razveselila objava da su nagrađeni izletom u Plitvička jezera koji će se realizirati u svibnju 2014. godine.

 Pri povratku s ovog poučnog i zabavnog gostovanja, učenici naše škole posjetili su park i knjižnicu u mađarskom mjestu Letenye. Tijekom ove školske godine nastavit će se suradnja Osnovne škole Draškovec sa školama u Serdahelu i Keresturu, a očekuje se i uzvratni susret.

 [više]

Čitajte o nama!

Autor: Natalija Benko Mustač, 23. 10. 2013. 10:47

 Brojna događanja u Osnovnoj školi Draškovec zaslužila su objavu u medijima. Vijest o jesenskim danima u našoj školi objavljena je na „Međimurskom internet portalu“.

http://www.emedjimurje.hr/skolski-kutak/jesenski-dani-u-os-draskovec

 [više]

Izlet nižih razreda u Čakovec

Autor: Natalija Benko Mustač, 16. 10. 2013. 09:31

 U utorak, 15. listopada, učenici nižih razreda naše škole posjetili su središte Međimurske županije – grad Čakovec. Učenike su pratili njihovi učitelji: Filip Židov, Vladimir Šalamon, Ljubica Kovač, Ksenija Dukarić, Maja Slaviček te ravnateljica Margit Mirić. U zgradi Međimurske županije upriličeno je primanje, a srdačnu dobrodošlicu učenicima poželjeli su župan Matija Posavec i zamjenica župana Sandra Herman. Učenici su zauzeli mjesta vjećnika te uz mnoštvo pitanja, iznijeli svoje probleme i razmišljanja.

 Uslijedio je odlazak do Centra za kulturu gdje je prikazana predstava „Ulični skitači“. Izlet se nastavio šetnjom Čakovcem - odlaskom do tvrđave Stari grad, gradskog trga, parka, tržnice te crkve svetog Nikole. Budući da šećer uvijek dolazi na kraju, prije povratka kućama uslijedila je konzumacija kesten pirea, kolača, sladoleda i pizze u jednoj od gradskih slastičarnica. Ovim putem pohvaljuju se svi mali izletnici zbog izuzetno pristojnog i primjerenog ponašanja tijekom izleta.

                         Ostatak fotografija s izleta pogledajte u foto-galeriji.

 [više]

Učenici kod gradonačelnika

Autor: Natalija Benko Mustač, 10. 10. 2013. 14:00

 Povodom Dječjeg tjedna koji se obilježava u razdoblju od 7. do 13. listopada, u prostorijama Grada Preloga održano je primanje dječje delegacije. Gradonačelnik Ljubomir Kolarek sa zanimanjem je pratio prezentaciju rada Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća prilikom koje su iznesena mišljenja i prijedlozi za poboljšanje potreba i prava djece.

 [više]

Blagoslov kruha

Autor: Natalija Benko Mustač, 10. 10. 2013. 13:03

 Povodom dana kruha, u našoj je školi održan kratak program tijekom kojeg su učenici nižih razreda izveli nekoliko recitacija te otpjevali pjesmu o nastanku života. Poseban gost bio je župnik Matija Vonić koji je zazvao blagoslov Duha Svetoga i molitvom zahvalio na plodovima i krušnim proizvodima koji su se našli pred nama.

Fotografije možete pogledati u foto-galeriji.

 [više]

Dan učitelja obilježili raftingom na Muri

Autor: Natalija Benko Mustač, 10. 10. 2013. 12:08

 Dan učitelja koji se obilježava 04. listopada, učitelji i djelatnici Osnovne škole Draškovec obilježili su na poseban način. Naime, na poticaj ravnateljice škole Margit Mirić održan je učiteljski rafting na Muri. Riječna ruta protezala se od Novakovca do Goričana, a uz stručno vodstvo iskusnih skipera zadovoljstvo je bilo potpuno. Nešto više od dva sata veslanja izmorilo bi i one najiskusnije pa je vesela ekipa okrjepu potražila u restoranu Zelengaj. Svi sudionici ovog sportskog događaja složili su se u jednom - rad u školi vrlo je sličan spuštanju niz naizgled mirnu rijeku koja u svakom trenutku može iznenaditi.

 [više]

Održan jesenski kros

Autor: Natalija Benko Mustač, 10. 10. 2013. 12:04

 U petak, 04. listopada, održan je kros učenika Osnovne škole Draškovec. Unatoč hladnijem jutru, svi natjecatelji dali su svoj maksimum i uspješno stigli do cilja. Organizacija je i ovaj put bila besprijekorna zahvaljujući učitelju tjelesne i zdravstvene kulture Damiru Žegarcu. Trkačima koji su osvojili drugo i treće mjesto u svakoj kategoriji uručene su medalje, a najboljima je uz medalje predana i nagrada – korisna knjiga.

 Poredak najboljih trkača pogledajte pod "opširnije".

 [više]

Uređenje školskog vrta

Autor: Natalija Benko Mustač, 30. 9. 2013. 12:31

 U školskom dvorištu odnedavno se nalazi školski vrt. Ovu odličnu ideju iznijela je i detaljno razradila ravnateljica Margit Mirić dok je priprema tla prepuštena školskom domaru, gospodinu Dragecu - kako ga od milja zovemo.

 Svaki razredni odjel dobio je svoju gredicu na kojoj će uzgajati razne povrtne i voćne kulture. Pri uređenju vrta, led su probili učenici četvrtog razreda sa svojom učiteljicom Ksenijom Dukarić. Prvih nekoliko gredica tako je zasađeno jesenskim sadnicama jagoda, a uskoro se zazelenjela i salata raznih vrsta. Učenici su pri svojim prvim i nespretnim potezima u vrtu imali stručnu pomoć vrsnog voćara, gospodina Madića. On je učenicima detaljno objasnio postupak pripreme sadnica, njihovo zasađivanje, kasniju brigu o njima, ali i način borbe s raznim nametnicima. Za pretpostaviti je da će se učenici odlično snaći u samoj berbi i konzumaciji prvih plodova pa za taj dio uzgoja voća i povrća nisu bile potrebne posebne upute.

 [više]

Prvi dan škole

Autor: Natalija Benko Mustač, 4. 9. 2013. 11:09

 U ponedjeljak, 2. rujna 2013. godine, započela je nova školska godina 2013./2014. Učenike Osnovne škole Draškovec srdačno je dočekala ravnateljica Margit Mirić te ih sve pozdravila.

 Riječi ohrabrenja i podrške učenicima su uputili gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek te svećenik Matija Vonić. Prvi nastavni dan započeo je kratkim programom koji su izveli učenici trećeg i četvrtog razreda - Marija Magdalena, Tara, Matej i Adriano te Ela, učenica sedmog razreda koja se odlično snašla u ulozi voditeljice.

 Posebna dobrodošlica upućena je prvašićima koje je u razredu dočekao učitelj Filip Židov. Okupljeni učenici, roditelji, učitelji, uzvanici te ostali djelatnici škole prisustvovali su svetoj misi prilikom koje je još jednom upućena želja za uspješnom novom školskom godinom. SRETNO SVIMA!

Fotografije pogledajte u foto-galeriji.

 [više]

Izlet u Koprivničko-križevačku županiju

Autor: Natalija Benko Mustač, 12. 6. 2013. 12:54

 U srijedu, 29. svibnja 2013. godine, učenici nižih razreda Osnovne škole Draškovec otputovali su u Koprivničko-križevačku županiju na planiranu izvanučioničku nastavu.  Veselu skupinu od 53 učenika pratili su učitelji Ljubica Kovač, Vladimir Šalamon, Ksenija Dukarić, Filip Židov i Maja Slaviček.

 Učenici su posjetili i razgledali gradove Koprivnicu i Križevce, upoznali se s gospodarstvom županije, kulturno-povijesnim znamenitostima te prirodnim ljepotama županije.

 Odabirom linka „opširnije“ možete proučiti detaljan plan puta, a u foto galeriji pogledati najupečatljivije trenutke s putovanja.

 [više]

Izlet u Vukovar i Osijek

Autor: Natalija Benko Mustač, 5. 6. 2013. 10:38

 U srijedu, 29. svibnja 2013. godine, učenici viših razreda naše škole krenuli su na nezaboravan izlet u istočne gradove Republike Hrvatske - Osijek i Vukovar. Izlet je ostvaren s ciljem upoznavanja šireg zavičaja, učenja i otkrivanja prirodnih, kulturnih i povijesnih znamenitosti Osječko-baranjske te Vukovarsko-srijemske županije kao i svih ostalih županija kroz koje su prolazili.

 Detalje izleta pročitajte pod "opširnije", a fotografije pogledajte u foto-galeriji.

 [više]

"Tigrov ples"

Autor: Natalija Benko Mustač, 13. 5. 2013. 09:07

 Svi učenici četvrtog razreda naše škole, uz podršku četiri učenika iz trećeg razreda, sudjelovali su u projektu pod nazivom "Tigrov ples". Ovaj je projekt društveno-odgovornog karaktera pokrenula  tvrtka Franck d.d. za sve dječje vrtiće i osnovne škole u Hrvatskoj.

 Kako bi sudjelovali u projektu, vrtići i osnovne škole trebali su poslati video snimku plesa kojeg su osmislila djeca zajedno sa svojim odgajateljima, odnosno učiteljima. Plesnim pokretima morao se nadmašiti tigar Fogar - zaštitni znak za Fora čaj. Tijekom snimanja dobro smo se zabavili i razgibali, a snimku plesa imat ćete prilike vidjeti ukoliko prođemo prvi krug natjecanja.

 Detalje sa snimanja kao i više informacija o ovom zanimljivom projektu donosimo vam pod "opširnije".

 [više]

Volonteri na recikliranom imanju ZMAG

Autor: Natalija Benko Mustač, 8. 5. 2013. 11:54

Školski volonteri OŠ Draškovec, njih tridesetak, zajedno s ravnateljicom Margit Mirić i učiteljicom Ivanom Beti bili su na jednodnevnom izletu na tzv. recikliranom imanju ZMAG u selu Vukomeriću, nedaleko Velike Gorice.

OŠ Draškovec poznata je po uspješnoj volonterskoj aktivnosti već duži niz godina. Zahvaljujući projektu „Osmijeh u duginim bojama“ čiju su kvalitetu prepoznali u Nacionalnoj zakladi civilnoga društva, nagrađeni su jednodnevnim izletom. ZMAG, Zelena mreža aktivističkih grupa, udruga je koja okuplja organske vrtlare, praktičare primjenjivih energetskih tehnologija i ekološkog graditeljstva, dizajnere permakulture, istraživače i ekološke aktiviste.

 

Glavni cilj ZMAG-a je razvijanje i promoviranje ekoloških znanja i vještina, primjenjivih tehnologija i modela važnih za održivi razvoj i podizanje kvalitete života ljudi. Prilikom posjeta draškovečki volonteri uspoznali su brojne mogućnosti iskorištavanja recikliranog otpada i prirodnih materijala, npr. kako iskoristiti ovčju vunu za izolaciju kuće, glinu za oblaganje zidova...

Također su vidjeli kako se može iskoristiti sunčeva energija postavljanjem sunčevih kolektora na krov kuća. Posebna atrakcija učenicima bila je cijela površina krova kuće zasađena travom za koju im je član ZMAG-a Dražen Šimleša ispričao da služi kao izolacija od ljetne vrućine, a istovremeno se na krovu može izležavati i hodati kao po livadi.

- Kad smo stigli na imanje, ljubazni domaćini počastili su nas slatkim palačinkama uz sok i topli čaj. Zatim smo puni energije krenuli u istraživanje šumske okolice odmah pored imanja. Naši neumorni dečki pješke su okoračali čitavu šumu. Svi smo ostali zadivljeni pričom kako se jedno neugledno, zapušteno područje kroz godine upornog rada pretvorilo u korisno prirodno okruženje.

Sagradili su dvije krasne drvene kuće, simpatično drveno igralište za djecu i mlade, zasadili vrt i sl. Prezentirali su nam svoje proizvode koje izrađuju, a radionicu recikliranja starog papira održala nam je članica Mateja - kazala je volonterka Paula Petrić.

Autorica teksta i fotografija je učiteljica Ivana Beti

 [više]

Školski sportski dan

Autor: Natalija Benko Mustač, 30. 4. 2013. 11:03

 U ponedjeljak 29. travnja, održan je Školski sportski dan. Sportski program bio je odlično osmišljen zahvaljujući učitelju tjelesne i zdravstvene kulture Damiru Žegarcu. Već od 8:00 sati počelo je zajedničko razgibavanje i zagrijavanje. Uslijedile su štafetne igre u kojima su učenici spretno prelazili poligon, prenosili diskove, kutije i loptice u žlici, hodali po drvenim kvadrima i ganjali balone. Treba napomenuti da su se u štafetne igre rado uključile učiteljice Marina Držanić, Sanja Kišić, Ivana Beti i pedagoginja Andrea Panić.

 Tijekom kraće pauze učenici i učitelji obnovili su energiju sendvičima i sokovima koje je pripremila kuharica Mirica uz pomoć naših „teta“,  Ivanke i Nevenke. Aktivno druženje nastavljeno je nogometnom utakmicom između učitelja i učenika, a pobjedu je s jednim golom vodstva odnijela ekipa učitelja. Učenice i učiteljice odmjerile su snage u rukometu, a učenici nižih razreda potezali su uže, bacali karike na štapove, igrali razne igre i družili se na ljuljačkama i toboganu.

 Sve sudionike i organizatore ovog uspješnog dana pozdravila je i pohvalila ravnateljica Margit Mirić, a simbolične nagrade uručene su pobjednicima u štafetnim igrama.

 

 

 [više]

Zelena čistka oko naše škole

Autor: Natalija Benko Mustač, 24. 4. 2013. 10:33

 U petak, 19. travnja, učenici Osnovne škole Draškovec priključili su se inicijativi Grada Preloga i proveli poznatu "Zelenu čistku". Bila je to prilika da se prigodno obilježi nadolazeći 22. travanj - Dan planeta Zemlje. Poznato je da brinemo o svom užem i širem okolišu, a ovaj put učenici su se koncentrirali na školsko dvorište.

 Zanimljiva je zgoda o pronalasku jednog odbačenog akumulatora tijekom provođenja akcije. Naime, učenici 4. razreda bili su uporni u njegovom izvlačenju uz objašnjenje da su taj akumulator vidjeli prije godinu dana, no bili su preslabi da bi ga nosili. Zato su ove godine (veći i jači) bili iznimno ponosni jer su bez problema izvukli i pravilno zbrinuli taj opasan otpad. Ovu anegdotu s nama je podijelila učiteljica Maja.

 Ovo je bilo samo simbolično provođenje zaštite našeg okoliša uz napomenu da tijekom cijele godine brinemo o izgledu svog školskog dvorišta, a u sadnji drveća i sezonskog cvijeća postali smo pravi profesionalci. Tijek čišćenja provjerite u našoj foto-galeriji.

 [više]

Bili smo na manifestaciji Mesap Libar 2013.

Autor: Natalija Benko Mustač, 22. 4. 2013. 10:59

 12. travnja 2013. učenici nižih razreda naše škole, u pratnji svojih učiteljica i učitelja, posjetili su manifestaciju "Mesap Libar 2013." u Nedelišću. Prije razgledavanja sajma uživali su u kreativnoj radionici i izlaganju naše poznate spisateljice Željke Horvat-Vukelja. Svojim prepoznatljivim stilom pripovijedanja brzo su bili uvučeni u čaroban svijet u kojem jedna šašava miješalica za beton postaje miješalica za kolače. Još pod dojmom, krenuli su tražiti nastavak čudesnog svijeta priča u brojnim knjigama koje su ih okružile. Svatko je pronašao nešto za sebe. U vrećicama učenika našla se zbirka šaljivih SMS poruka, knjiga o hipnotiziranju, slikovnice za mlađu braću i sestre, knjiga o dinosaurima i ona o princezama. Ne smijemo zaboraviti i poklon Školske knjige koja ih je razveselila blokićima i bilježnicom. Iako zaneseni kupnjom knjiga, svi učenici pripazili su da im u džepu ostane nekoliko kuna. Naime, na ulazu u sajmišni prostor nije im promakao prizor gumenih bombona u staklenkama, šećerne vate i kokica. Svi znamo da se nakon dobre kupnje svatko mora nagraditi slatkim zadovoljstvom. Punih trbuščića i vrećica veselo se iščekivao povratak kućama. Dijelić atmosfere prenosimo vam u foto-galeriji.

 [više]

Učenici posjetili Gradsku upravu

Autor: Natalija Benko Mustač, 22. 4. 2013. 08:34

 U utorak, 16. travnja 2013. godine, učenici nižih razreda Osnovne škole Draškovec posjetili su Grad Prelog. U Gradskoj vijećnici srdačno ih je dočekao gradonačelnik Dragutin Glavina.

 Djecu su veselile informacije o planovima vezane za budućnost Preloga i okolnih mjesta. Gradonačelnik koji podržava sve kreativne projekte mladih i u školi je rado viđen gost. Djeci je obećao da će ih uskoro ponovno posjetiti, i pokušati ispuniti njihove želje. U izložbenom prostoru Glavne 33 u tijeku je izložba „Naivna umjetnost – hrvatski ponos“ koju su razgledali u pratnji kustosice Ive. Sudjelovali su i na radionici. Provjeravali su svoje znanje o slikarima i njihovim djelima .

 U novouređenoj Knjižnici i čitaonici Grada Preloga dočekala ih je knjižničarka Maja. Upoznala je učenike sa knjižnicom i podsjetila ih na ponašanje u knjižnici. Sve učenike je pozvala na Noć knjige – u utorak, 24. travnja, kada će biti organiziran noćni lov na blago u knjižnici i sakupljanje istog u prostoru oko knjižnice.

 Posjet su završili posjetom crkvi Sv. Jakoba. Tamo ih je dočekao zamjenik predsjednika Turističke zajednice Grada Preloga Ivan Gradečak, koji im je ispričao nešto više o samoj crkvi, njezinoj gradnji i njezinom današnjem izgledu.

 Izlet se naravno završava sladoledom i sređivanjem dojmova!

(Tekst i fotografije preuzete s portala www.prelog.hr)

 [više]

Dan darovitih učenika

Autor: Natalija Benko Mustač, 24. 3. 2013. 17:51

 U našoj školi na poseban je način obilježen 21. ožujak - Dan darovitih učenika. Pedagoginja Andrea Panić prikupila je najuspješnije likovne radove učenika nižih razreda te haiku stihove na glagoljici koje su napisali učenici viših razreda. Već u prijepodnevnim satima otvorena je izložba navedenih radova u prostoru školske knjižnice. Nakon redovne nastave održan je "Mozgo-test" te se na taj način tražio NAJBISTRIĆ škole. Rješavanjem pismenih zadataka (mozgalica i zagonetki) moglo se prikupiti ukupno 18 bodova, a najuspješnija u tome bila je učenica 6. razreda - Paula Petrić. Paula je time osvojila vrijedne nagrade koje je pripremila ravnateljica škole. Ni ostali učenici nisu bili zakinuti jer su mogli uživati u slatkišima. Nakon službenog i "slatkog" dijela natjecanja, na projekcijskom je platnu prikazan dokumentarni film o Tilenu Pigacu - mladom međimurskom genijalcu.

Je li među njima najbistrić?

 Pedagoginja naše škole, u svom se govoru učenicima, posebno osvrnula na darovite, marljive i odgovorne učenike koji uz redovito rješavanje svojih obveza postižu i uspješne rezultate na županijskim i državnim natjecanjima. Kako bi se ovom danu dao poseban pečat, najavljeno je da će 21. ožujak biti dan kada su svi daroviti i uspješni učenici naše škole oslobođeni usmenog ispitivanja. Ideja je poprećena gromoglasnim pljeskom!

Zadnje upute i ohrabrenje prije početka natjecanja

 [više]

Susret u Serdahelu

Autor: Natalija Benko Mustač, 24. 3. 2013. 16:43

 U ponedjeljak, 18. ožujka, učenici naše škole sudjelovali su u natjecanju "Kazivanje hrvatske riječi" koje je održano u mađarskoj osnovnoj školi u Serdahelu. Tamošnji učenici marljivo uče hrvatski jezik koji je u školi zastupljen kroz četiri sata nastave tjedno. Spomenuto natjecanje prilika je za prezentaciju usvojenog jezika kao i za poučno druženje vršnjaka iz Mađarske i Hrvatske.

 Osmero učenika Osnovne škole Draškovec izvelo je odlično uvježbane recitacije te su oduševili mnogobrojnu publiku. Bili su u ulozi gostiju i svojim su nastupom mađarskim vršnjacima postali uzor u govorenju hrvatskog jezika. Nakon službenog dijela uslijedilo je veselo druženje na kojem se zaigrao i stolni nogomet. Stekla su se nova međugranična prijateljstva i dogovorili uzvratni susreti. Svi učenici sa sobom su ponijeli priznanja i nagrade koje su osigurali članovi Hrvatske uprave "Stipan Blažetin" u Serdahelu.

 [više]

Dani hrvatskoga jezika u našoj školi

Autor: Natalija Benko Mustač, 15. 3. 2013. 08:18

   U srijedu, 13.03.2013. obilježili smo Dan hrvatskoga jezika. Sudjelovali su učenici viših razreda. "Ulaznica" za sudjelovanje bilo je osmišljavanje haiku pjesme. Najviše ih se našlo s motivima proljeća. Od prikupljenih pjesama napravili smo pjesmaricu na glagoljici. A zatim smo krenuli u glagoljašku potragu. Učiteljica hrvatskog jezika Ivana Beti zagonetno je izašla iz zbornice i mirnim glasom otvorila najnapetiji dio našeg školskog dana. Izvlačili smo trakice koje su u sebi krile broj grupe. Tako se nakupilo po osmero učenika u četiri grupe. Izabrali smo i vođe grupa koji su dobili "tajna pisma" pisana glagoljicom i malu glagoljičnu abecedu. Svako slovo glagoljice trebalo je prevesti i otkriti tajnu zagonetku koja je bila pred nama. Školskim stepenicama gore-dolje, tavan - razred, plakat - jelovnik, crna slika... sve su to bile kratke stanice koje su nas vodile do cilja, bijele ploče s glagoljičnim natpisom. Uh,bilo je naporno!

  Zadihani, rumenih obraza i riješenih zagonetki proglasili smo pobjedničku skupinu. Nagrade su bile pohvalnice i slatki upakirani paketić s glagoljicom i čokoladnim keksima koji je osmislila knjižničarka škole, Natalija Benko Mustač. Učiteljica Beti za sve sudionike natjecanja spremila je ukusne kolačiće. Zadovoljni obavljenim poslom, zanimljivom radionicom, ali i puni smijeha krenuli smo kući. Najzanimljivije trenutke zaustavili smo fotografskim aparatom pa svakako posjetite našu foto-galeriju. 

(Paula Petrić)

 [više]

Proljeće u zraku

Autor: Natalija Benko Mustač, 13. 3. 2013. 09:24

Prvašići na terenskoj nastavi

   Proljeće nam se stidljivo približava, a prve zrake sunca izmamile su vjesnike proljeća. Osim visibaba, svoje su glavice promolili i učenici prvog razreda naše škole. U pratnji svog učitelja Vladimira Šalamona i učiteljice Maje proveli su poučan i zabavan dan terenske nastave u prirodi. Proučavali su promjene u prirodi, ponašanje biljaka i životinja uoči proljeća te istaknuli značajke svog zavičaja. Igre na svježem zraku također nije nedostajalo.

  Ostale fotografije možete vidjeti u našoj foto-galeriji.

 [više]

Te lude maškare...

Autor: Natalija Benko Mustač, 18. 2. 2013. 19:57

   U utorak, 12. veljače, vlast u Osnovnoj školi Draškovec preuzele su maškare. Tako ste mogli vidjeti šeika koji hladnokrvno čeka sat povijesti. Dobroćudni gusar zbunio je ovce na školskom hodniku, a šetnja razrednim klupama kao na modnoj pisti bila je sasvim uobičajena pojava. Najzanimljivije maske nisu promakle fotografskom aparatu naše učiteljice, Ivane Beti. Klikom na link "VIŠE" možete se provjeriti kako je izgledao najčudniji dan u ovoj godini.

 

 [više]

Sedam snjeguljica i patuljak

Autor: Natalija Benko Mustač, 18. 2. 2013. 18:52

  Protekli je tjedan za učenika naše škole bio iznimno zanimljiv. Zaredao se niz čudnovatih i veselih događaja. Tako su u srijedu, 13. veljače, učenici nižih razreda uz pratnju svojih učitelja pogledali kazališnu predstavu "Sedam Snjeguljica i patuljak". Predstava se održala u prostoru Doma kulture Prelog u izvedbi Dječjeg gradskog kazališta Čakovec.

   Naši su mališani otkrili što se događa kad se jedan patuljak nađe u društvu sedam razmaženih Snjeguljica. Dodate li tom čudnovatom društvu još i princa, bakicu i vuka - gužva na kazališnim daskama je potpuna, a zbunjenost velikih i malih gledatelja na vrhuncu. I što pomaže u takvim šašavim situacijama? SMIJEH!!!

   Sudjelovanjem na spomenutoj kazališnoj predstavi, učenici naše škole (uz financijsku potporu roditelja) dali su doprinos humanitarnoj akciji pod nazivom "Festival srca".  Naime, novac prikupljen od  prodaje ulaznica usmjeren je udruzi "Veliko srce malom srcu" koja okuplja djecu sa urođenim srčanim manama i drugim bolestima srca.

 [više]

Božićna bajka naše škole

Autor: Natalija Benko Mustač, 19. 12. 2012. 07:58

 Tradicionalna božićna priredba Osnovne škole Draškovec održala se 14. prosinca 2012. godine u Domu kulture u Prelogu. Raznolikim i maštovitim programom učenici su razveselili sve posjetitelje. 

 Na početku programa sve prisutne je pozdravila gošća iz Mađarske, ravnateljica škole iz Murakeresztúra Anica Kovač koja nije krila zadovoljstvo suradnjom između ovih dviju škola.

 Tremu pred prvi nastup uspješno su svladali učenici prvog razreda poželjevši svima sretan Božić uz recitacije i pjesmu. Učenici drugog razreda dirnuli su gledatelje poučnim igrokazom o božićnom drvcu i usamljenoj ptičici. Nastupu trećeg razreda priključila se cijela dvorana pa je dolazak Djeda Božićnjaka opjevan u rap verziji. Učenici četvrtog razreda još jednom su se dokazali kao vrsni plesači, ovaj put u spletu međimurskih kola, ali i uz ritam planetarno popularne pjesme „Santa Claus is coming to town“. 

 Glazbena podloga ovogodišnje priredbe bila je nenadmašiva pa su se uz nastup tamburaškog orkestra zaredali pjevački nastupi kroz interpretacije pjesama „Bijeli Božić“ i „Last Christmas“. Učenici 5., 6. i 7. razreda imali su bogat repertoar točaka te su prisutne oduševili komičarskih skečevima, performansom sa svijećama i atraktivnim plesom.

  Kako i priliči božićnom razdoblju, učenici naše škole primili su vrijedne darove. Zahvaljujući članicama Inner Wheel kluba iz Preloga naša je škola bogatija za prijenosno računalo i prateću računalnu opremu. Kako je i rečeno na priredbi, računalo će koristiti članovi školske novinarske skupine i na taj način olakšati izradu školskog časopisa.

   Za sam kraj priredbe, svi su učenici, njihovi gosti i posjetitelji otpjevali pjesmu "Sretan Božić svakome". Zajednička izvedba je snimljena, a snimka će postati dio "Milijunske božićne čestitke" koja se emitira na televizijskom programu Nova TV.

  Našu su priredbu medijski popratili internetski portali:

http://www.emedjimurje.hr/skolski-kutak/priredba-bozicna-bajka-osnovne-skole-draskovec

http://www.prelog.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=1348:priredba-boina-bajka-osnovne-kole-drakovec&catid=73:prelog-vijesti&Itemid=95

Fotografije pogledajte u našoj FOTO-GALERIJI.

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Školski obroci svima

DABAR

Jelovnik za studeni

Čitajte naš školski list

Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 1. 2011.

Ukupno: 99597
Ovaj tjedan: 63
CMS za škole logo
Osnovna škola Draškovec / Draškovićeva 47, HR-40325 Draškovec / www.os-draskovec.skole.hr / ured@os-draskovec.skole.hr
preskoči na navigaciju